Technieken
Zonnepanelen

Zonnepanelen in je tuin

Bij zonnepanelen denken we automatisch aan een installatie op het dak. Niet alle daken zijn echter geschikt voor de installatie. Sommige kunnen het gewicht van de installatie niet aan, de oriëntatie is niet geschikt, of je houdt helemaal niet van het uiterlijk van deze panelen op je dak. Zo zijn er verschillende redenen waardoor je de groene stroom zou mislopen.

Groene energie in een groene omgeving

Als alternatief voor een plaatsing op het dak, biedt jouw tuin misschien de oplossing. Als je voldoende ruimte hebt in jouw tuin hebt, kan je hier jouw panelen laten plaatsen. Denk aan een weiland of braakliggende grond. 

Heb je hierrond bovendien geen bomen of gebouwen staan die zorgen voor schaduwinval op je panelen, dan heb je de ideale omstandigheden voor jouw panelen.

Vrijstelling van bouwvergunning of melding

Je bent vrijgesteld voor een maximum van 80m2, waarvan de constructie niet hoger is dan 1,5 meter boven het maaiveld. De installatie bevindt zich minimaal 1 meter van de perceelsgrens en maximaal 30 meter van de woning.

Fundering

Om de zonnepanelen voldoende te kunnen verankeren zodat ze niet wegwaaien bij stormweer, is het nodig een fundering te voorzien. Nu kan je kiezen om hiervoor een fundering in beton te gieten, of om met fundering schroeven te werken.

Extra bekabeling

Een plaatsing in de tuin vraag extra bekabeling van tuin naar huis. Hiervoor kan je best opteren om de omvormer dichter bij de meterkast te plaatsen, omdat het verlies tussen panelen en omvormer (DC bekabeling) kleiner is dan die tussen omvormer en meterkast (AC bekabeling).