Ik bouw
Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen

In tijden waarin we ’s winters te maken krijgen met black-outs en er in de zomer warmte- na warmterecord sneuvelt, worden we ons ook steeds meer bewust van het klimaat en het milieu. In deze tijden is duurzaam bouwen dan ook aan een opmars bezig. Het is een concept dat steeds meer op de voorgrond treedt van vele beurzen en reclames maar de betekenis is niet altijd even duidelijk. We proberen je dan ook zoveel mogelijk hierbij te helpen.

Om een beter zicht te hebben op wat duurzaam nu juist bedoelt, roepen we de hulp in van een autoriteit op het vlak van definiëren: “de Dikke” Van Dale. Wat denkt hij van de hele zaak?

duur·zaam (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord😉
1. lang durend
2. weinig aan slijtage of bederf onderhevig
3. het milieu weinig belastendduurzame energiebronnen wind, zon, waterkracht enz.duurzaam produceren

Als we hem moeten geloven, en we durven niet anders, moeten we onder “duurzaam bouwen” verstaan: bouwen op zo’n wijze dat je lang, zonder veel slijtage aan je woning en zonder het milieu veel te belasten in het zelfde huis kan blijven wonen. Dat blijkt te kloppen. Met duurzaam bouwen streef je naar een comfortabele, gezonde woning, die een initiële investering vergt, maar op termijn die investering volledig terugverdient. Een manier van bouwen  zonder of met een beperkte negatieve invloed op het milieu en je omgeving. En dat voor zo lang je dat zelf wilt.

duurzaam

Er zijn enkele zaken waarnaar we kunnen kijken wanneer we het hebben over duurzaam bouwen. Het begint al bij het kiezen van een bouwgrond en woning. Wil je niet eindeloos pendelen (en dus het milieu vervuilen), dan ga je voor een bouwgrond die op wandel- of fietsafstand van je werkplek gelegen is. Ook de grootte van je woning zelf zal een rol spelen. Hoe groter je woning, hoe meer vervuiling, en ook vaak hoe meer verbruik. Een compacte woning is te verkiezen, maar dat hoeft niet te betekenen dat je woning klein is.

Een goede oriëntatie van je woning is daarnaast niet onbelangrijk. Zeker wanneer je gebruik wil maken van zonnepanelen of andere natuurlijke energiebronnen, is het belangrijk rekening te houden met de oriëntatie van je huis. Een gevel die gericht is naar het zuiden is hier ideaal.

We weten intussen ook allemaal dat isolatie enorm belangrijk is. De dakisolatienorm is er niet voor niks gekomen, en ook de vele premies voor isolatie dienen om deze investering aan te moedigen. Alles start eigenlijk met isolatie, want warmte opwekken om het toch -letterlijk- door ramen en deuren naar buiten te gooien, is zonde. Zowel voor het milieu als voor jou portefeuille. Zorg er wel voor dat je woning voldoende geventileerd wordt, maar kies voor een duurzaam ventilatiesysteem.

Je verwarming speelt ongetwijfeld een grote rol in je verbruik. Je wil deze zo goedkoop, maar ook zo duurzaam mogelijk. De beste keuze is om te opteren voor duurzame alternatieven zoals zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. Bij je energieleverancier kies je dan weer best voor 100% groene, en misschien ook wel Belgische, stroom.

De apparatuur in je woning heeft natuurlijk allemaal energielabel A. Spaarlampen en andere milieuvriendelijke zaken zijn kleine maar mooi meegenomen aanpassingen.