Technieken
Waterbeheer

Waterbeheer

Water vormt een onlosmakelijk deel van het menselijk bestaan en is een basisbehoefte voor iedereen. Het is dan ook maar logisch dat we er verantwoordelijk en voorzichtig mee omspringen. Dit is echter niet altijd even voor de hand liggend en gebeurt ook niet even vaak. In tijden van extreme hitte gelden er steeds meer beperkingen wat betreft ons verbruik en ook bij het opvangen van regenwater en het afvoeren van afvalwater zien we vaker regels opduiken.

Om goed te kunnen begrijpen hoe we ons waterverbruik best beheren is het nuttig om te weten welke soorten we zoals onderscheiden. Water is immers meer dan een frisse dorstlesser die we kopen in de lokale kruidenier. Want waar komt ons kraantjeswater of stadswater precies vandaan? Is regen niets meer dan iets dat ons te pas en te onpas verrast of kunnen we er meer met doen dan enkel in dansen? En waar gaat ons afvalwater eigenlijk heen? Het lijkt vanzelfsprekend dat alles samen in de riolering terechtkomt maar niets is minder waar.

Een goed begrip van de verschillen helpt ons niet enkel bij het installeren van onze leidingen of kranen, maar kan er ook voor zorgen dat we nieuwe manieren leren kennen om te besparen op kosten. Bovendien help je ook nog eens het milieu én toekomstige generaties. Water is namelijk geen oneindige bron. Door regenwater te recupereren en te hergebruiken voor je tuin of bij het kuisen zorg je dat het niet zomaar wegloopt en opnieuw een heel proces moet doorstaan. Door zelf te gaan zuiveren of je afvalwater te scheiden bespaar je niet enkel op water kosten, maar zorg je daarnaast ook dat je leidingen veel langer meekunnen.

Opgesomd: een doordacht waterbeheer heeft enkel maar een positieve invloed, die je niet enkel merkt op je factuur, maar ook dag na dag, jaar na jaar.