Asbest
Las je de voorbije weken wel eens dat er asbest vrij kwam tijdens een woningbrand? De kans is groot van wel. In een hele hoop woningen in Vlaanderen zit namelijk nog asbest verwerkt in één of meerdere materialen. Tijdens verbouwingen kan je dus wel eens in contact komen met asbest. In sommige gevallen kan dit zeer gevaarlijk zijn. Daarom is het ook belangrijk om te weten waar je aan toe bent als je asbest tegenkomt in je woning.
Hoe herken je asbest?
Asbest heeft heel veel toepassingsvormen en is niet altijd even gemakkelijk te herkennen. Er zijn wel enkel trucjes om te weten te komen of je met asbest te kampen hebt in je woning. Ten eerste kan het productiejaar van je materiaal of toepassing een indicatie geven. In Vlaanderen werd asbest vooral gebruikt tussen 1945 en 2001.Ten tweede kan je ook letten op de gewafelde textuur of ‘honingraat’. De meeste materialen in asbestcement hebben deze herkenbare structuur. Ten derde kan je kijken of op je asbestplaten een vermelding hebben. Sinds de jaren ‘80 zijn voormalige producenten van asbesthoudende toepassingen begonnen met de productie van niet-asbesthoudende toepassingen. Deze kan je herkennen aan de vermelding ‘NT’ of ‘N’ (New Technology).
De beste optie is en blijft natuurlijk om een deskundige aan te wijzen. Je kan een analyse laten uitvoeren in een erkend labo, dat kost je ongeveer 45 euro.
Hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest
Uit hechtgebonden of vast asbest komen weinig tot geen vezels vrij als ze in goede staat zijn, mits je er zorgvuldig mee omspringt.
Voorbeelden: asbestcement, vloer- en wandafwerkingsmiddelen, bitumen- en roofingproducten, bloembakken, afvoerbuizen, pakkingen en dichtingen waarvan het bindmiddel bestaat uit cement, bitumen, kunststof of lijm, etc.
Niet-hechtgebonden of los asbest zijn de gevaarlijkste want ze bevatten vezels die gemakkelijk vrijkomen.
Voorbeelden: isolatiematerialen, asbestpapier, etc.
Asbest verwijderen
Hechtgebonden asbesttoepassingen kan je gemakkelijk zelf verwijderen en houden op zich weinig risico in. Er zijn doe-het-zelf pakketen te verkrijgen in doe-het-zelf zaken zodat je alles in huis hebt om op een veilige manier aan de slag te gaan. Voor niet-hechtgebonden toepassingen met asbest ben je verplicht een erkend aannemer in te schakelen om de zaken te laten verwijderen of afschermen.