Ik verbouw
Aankoop woning

Aankoop woning

Niet iedereen is er klaar voor om meteen zelf te beginnen bouwen. Aan de andere kant is huren ook weer kostelijk op termijn en misschien wil je wel gewoon iets dat helemaal van jezelf is. Dan geldt er maar één echte keuze en dat is een bestaand huis opkopen en eventueel renoveren. Renovatie krijgt ook steeds meer de voorkeur op zelf bouwen. Gezien het huidige landschap is dat normaal. Er is steeds minder bouwgrond en de nog bestaand bouwgrond is ofwel duur ofwel van lagere kwaliteit. We worden dan ook stilaan meer verbouwer dan bouwer.

Maar een woning kopen is meer dan door een catalogus bladeren en aanduiden wat je interesseert. Het vereist een lang en uitgebreid denkproces. Vooraleer je van start het is het belangrijk dat je jezelf een beeld vormt van wat je precies wil van jouw droomwoning. Eenmaal je die stap hebt overleefd, kan je pas echt van start gaan. De zoektocht naar een woning gaat meestal niet over een dag. We vertellen je graag waar je je zoektocht kan starten, hoe je te werk gaat en waar je moet op letten om niet bedrogen uit te komen. Maar eenmaal je zoektocht is afgelopen en je klaar bent om de knoop door te hakken, zal het de notaris zijn die je verder helpt.

Een eerste stap in de zoektocht naar een huis is het bepalen van je budget. Heb je 400.000 euro voor ogen, of ga je eerder richting 700.000 euro? Afhankelijk van wat je wenst in je toekomstige woning, zal je een duidelijkere afbakening kunnen maken en gerichter op zoek kunnen gaan naar je toekomstig plekje. Houd er rekening mee dat naast de kostprijs van de woning zelf, er nog enkele kosten bij komen kijken zoals de registratierechten, notariskosten, renovatiewerken, etc. Je budget kan je samen met je bankier bepalen.

Eens het budget vast staat, kan je op zoek gaan naar een woning. Er zijn de dag van vandaag voldoende immokantoren die woning aanbieden, dus houd deze keer in de gaten. Wil je in een specifieke buurt gaan wonen? Dan kan je er nu en dan eens rondrijden en kijken of er niks te koop staat. Heb je enkele interessante woningen op het oog? Dan kan je bezoeken aanvragen en een nauwere selectie maken. Bereid je bezoeken goed voor. Let op de juiste zaken en bedenk op voorhand al eens of je met eventuele vragen zit. Vraag zeker ook naar belangrijke zaken zoals de EPC waarde van de woning.

Ben je overtuigd van een woning? Dan kan je een bod uitbrengen. Vandaag de dag zal een bod op een huis vaak hoger liggen dan de vraagprijs, door de grote vraag naar huizen. Dit is iets waarmee je natuurlijk rekening dient te houden, zeker als het om bieden onder gesloten omslag gaat waarbij iedereen één kans krijgt om een bod uit te brengen. Een schriftelijk bod is bindend, dus wees je hier bewust van!

Eens de keuze op jou is gevallen, kan je de onderhandelingen verderzetten, de verkoopsovereenkomst tekenen en de verkoop afsluiten met een notariële akte (maximum 4 maand na het ondertekenen van de verkoopsovereenkomst). Eens dit in orde is, ben je officieel de eigenaar van de woning en kan je beginnen verhuizen of renoveren!