Voorbereidende werken
Vooraleer je met je bouwwerken start, moet je eerst de basis leggen waarop je toekomstige woning uiteindelijk zal terechtkomen. Daarom moet je bouwgrond tot in de puntjes geprepareerd worden voor je de eerste steen legt. Eenmaal je met de werken start en je aan de funderingen begint, zal het namelijk minder voor de hand liggend zijn om nog dingen te veranderen.
Om het risico dat dit ooit zal gebeuren tot een absoluut minimum te beperken, doe je er goed aan om een grondonderzoek te doen. Dit zal aantonen wat de samenstelling is van je bodem, waar bijkomende werken zullen nodig zijn om de stabiliteit te verzekeren en voor welke structuren en materialen je best kiest bij het bouwen van je nieuwe woonst. Zo kunnen het verwijderen van overdreven plantengroei, het saneren en droog zuigen van je bodem of verdere drainage allemaal oplossingen zijn die ervoor zorgen dat jij op beide oren kan blijven slapen. Een goed begin is nu eenmaal de helft van alle werk.
Daarnaast moet je perceel bouwrijp gemaakt worden. Er staan misschien nog onnodige bomen op je bouwgrond? Deze zullen verwijderd moeten worden, maar ook andere troep die nog aanwezig is op je grond moet aangepakt worden. Pas als dit van de baan is, kan je beginnen met de bouwlijn uit te zetten of te laten controleren.
Heb je bovenstaande stappen doorlopen, dan kunnen de grondwerken beginnen. Je moet dus eerst nog wat geduld uitoefenen alvorens je kan beginnen bouwen en wel met een heel belangrijke reden: stabiliteit. Wanneer je je grond niet voldoende hebt behandeld zodat hij volledig klaar is om bebouwd te worden, ontstaat het risico dat hij je woning niet zal kunnen dragen. De gevolgen daarvan kunnen desastreus zijn. Bij instabiliteit van je woning neemt de kans toe dat het huis zal overhellen, met barsten, scheuren en erger tot gevolg.De grond wordt klaargemaakt en de kelder en funderingen worden uitgegraven. Ook een eventuele regenput wordt in deze fase uitgegraven.