Zetels
Enkele zaken zijn noodzakelijk om in het achterhoofd te houden eens het tijd wordt om te kiezen voor een leuke, nieuwe zetel. Maak het jezelf gemakkelijk door op voorhand een lijst op te stellen met je persoonlijke eisen. Wanneer de dag is aangebroken om een speciaalzaak te bezoeken, stel jezelf dan de volgende vragen om het beslissingsproces vooruit te helpen. Is de zetel wel duurzaam? Zal het lang meegaan en zijn vorm behouden? Dit is hét moment om advies krijgen over de inrichtingsmogelijkheden.
Tips bij het kiezen van een nieuwe zetel
Het is geen verrassing dat men vaak voor iederen zetels kiest. De redenen zijn zeer uiteenlopend. Één daarvan zijnde dat lederen zetels vlekken niet vasthouden, wat dan wel eerder het geval blijkt te zijn bij stoffen zetels. Blijf hier niet te lang in hangen want tegenwoordig worden er ook zetels verkocht met vlekbestendige stoffen. De aangeboden kwaliteit is wat er toe doet en zal duidelijk het verschil maken tussen stof en leder.
Aan de hand van materiaal, dikte, slijtweerstand, vlekbestendigheid en zelfs zonneweerstand, kan je keuzes maken uit diverse kwaliteiten en stoffen. Qua bekleding worden katoen, linnen en wol vaak gebruikt. Krijgt je stoffen zetel een plaatsje in het zonnetje? Dan is het misschien beter om voor een lichtere kleur te gaan. Kies je voor een donkere kleur dan is het belangrijk om te weten dat na verloop van tijd het zonlicht voor grotere kleurschakeringen zal zorgen. Dit zou natuurlijk jammer zijn na zo’n grote investering.
We hebben het al wel vaker gehoord. Lederen zetels worden niet gekozen omdat ze koud aanvoelen in de winter en weer plakken tijdens de zomermaanden. Klopt dit? Niet altijd. Neig je meer naar de betere merken dan zal je het verschil wel merken. Doordat er gebruik wordt gemaakt van hoogwaardig leder zullen deze problemen minder voorkomen. Hoe dikker het leder, hoe sterker je zetel zal zijn. Naast het minder plooien zijn de naden ook veel sterker. Maar vrees niet, een dik leder is niet noodzakelijk synoniem aan stroefheid. De kwaliteit van de gekozen zetel zal niet de soepelheid bepalen maar eerder de dikte. Kies je voor een soepele zetel dan kies je ook voor mindere vertoning van barsten en een veel aangenamer gevoel bij het zitten.
Vergeet niet om na te gaan hoe het zit met de kwaliteit van het schuimrubber. In heel wat zetels zal je na verloop van tijd merken dat bepaalde plaatsen beginnen in te zakken. Het gebruikte schuim en de opbouw van de zetel spelen hier een grote rol in. Na minder dan vijf jaar gebeuren er inzakkingen bij materialen zoals polyether en polyurethaan. Heb je besloten voor koudschuim of traagschuim te gaan, dan zal jouw zetel minimum 15 à 20 jaar meegaan.
De zitdiepte bij zetels is ook een punt om rekening mee te houden. Hoe zit het nu precies met de armleuning en rughoogte? Ben je iemand die vaak rechtop zit of regelmatig gasten over de vloer krijgt? Dan is het aangeraden om voor een ondiepe zetel te gaan met een rechte rug en een hoge armleuning. Vermijd diepe zetels wanneer je moeilijk te been bent of als je de woning deelt met bejaarden. Wel is een diepe zetel een optie wanneer je graag met de voeten in de zetel ligt en het voornamelijk zal gebruiken om ‘s avonds uit te rusten. De armleuning kan hier dan perfect laag zijn zodat je het kan gebruiken als hoofdsteun om in te slapen.
En heb je al eens gehoord van moduleerbare zetels? Voor het creëren van leuke effecten kies je best zo een zetel. Het laat je toe om met de hoogte van de rugleuningen en armleuning te spelen.
Vermijd de verwarring tussen een showroom en je eigen woonkamer. Wat je te zien krijgt in de winkel zal anders ogen in je eigen huis. Om teleurstelling te voorkomen en om goed te kunnen kiezen, kan het helpen om je plannen en foto’s mee te nemen voor de specialisten.