Inrichting
Keuken

Werkbladen

Laminaat

Laminaat is één van de meest gebruikte materialen voor werkbladen in keukens. Het is bestand tegen stoten en krassen en er kan bovendien geen vuil intrekken waardoor het gemakkelijk schoon te houden is. Door het grote aanbod kleuren en motieven is er voor elke keuken wel een laminaten werkblad te vinden. Tegenover de goedkopere prijs staat wel dat laminaat gevoelig is voor hete pannen en potten.

Gemiddelde prijs: vanaf 100 euro per m²

Natuursteen

Als je voor natuursteen gaat, heb je enkele opties: graniet, leisteen, blauwe hardsteen, marmer,… Dit is een iets luxueuzer materiaal dat een natuurlijke look heeft. In tegenstelling tot laminaat is natuursteen wel hittebestendig. Bovendien is het een erg sterk materiaal. Houd er wel rekening mee dat niet elke natuursteen geschikt is voor werkbladen.

Gemiddelde prijs: 500 euro per m²

Composiet

Ook composiet is een veel gebruikt materiaal voor keukenbladen. Het is een kunstmatig samengesteld materiaal dat grotendeels bestaat uit kwartskorrels. Omdat dit een erg hygiënisch materiaal is, is het ideaal als werkblad in je keuken. Composiet heeft een beetje dezelfde look als natuursteen en is ook krasbestendig. Het is echter niet zo hittebestendig als natuursteen en kan slechts temperaturen aan tot maximum 180°C. Daarnaast ligt de kostprijs hier ook wat hoger.

Gemiddelde prijs: 600 – 700 euro per m²

Inox

Inox is roestvrij staal en zorgt voor een meer industriële look van je werkblad. Dit materiaal werd eerst vooral gebruikt voor de grote keukens en restaurants maar maakt nu ook meer en meer zijn intrede in de gewone keukens. Inox heeft tal van voordelen, zo is het hitte- en vochtbestendig en erg hygiënisch. Daartegenover moet je er wel rekening mee houden dat het wat duurder is dan andere materialen. Ook zullen er gemakkelijker krassen komen op dit werkblad.

Gemiddelde prijs: 250 euro per m²

Keramiek

Keramische werkbladen zijn hitte-, vlek- en krasbestendig.  Het is bovendien hygiënisch en het zal na verloop van tijd niet van kleur veranderen. Let er wel op dat je geen scherpe of zware voorwerpen hard op het werkblad laat vallen want zo zullen snel scheuren ontstaan. Uiteraard staat tegenover de vele voordelen van keramiek een hoge prijs. Dit is het duurste type materiaal voor je werkblad.

Gemiddelde prijs: 300 euro per m²

Hout

Houten werkbladen zijn niet altijd populair aangezien deze niet kras-, hitte- en vochtbestendig zijn. Om hieraan tegemoet te komen, wordt er vaak een beschermende toplaag aangebracht. De prijs zal afhangen van welke houtsoort je kiest. Een houten werkblad geeft wel een warme sfeer in je woning en ogen mooi.

Gemiddelde prijs: vanaf 100 euro per m²

Beton

Een minder gekozen optie is beton, vooral omdat dit een erg zwaar materiaal is dat schade kan aanrichten aan eventuele kasten onder het werkblad. Het blad kan bovendien snel breken. Het is echter wel bestand tegen de hitte en niet zo duur. Je kan het beton polieren zodat het minder gevoelig wordt voor vlekken en onderhoudsvriendelijker is. Ook kan je voor fineerbeton gaan. Hier heb je een houten drager met een dunne laag beton bovenop waardoor je werkblad meteen een stuk minder zal wegen.

Gemiddelde prijs: 200 – 400 euro per m²

Glas

Net zoals beton, is glas niet de meest voor de hand liggende optie. Aangezien je altijd bezig bent op je werkblad, zal deze snel vuil worden en op glas zie je nu eenmaal alle vette plekken meteen. Soms is het glas krasbestendig, maar dit is niet altijd het geval. Het zal wel bestand zijn tegen hoge temperaturen. De prijzen voor een glazen werkblad schommelen heel erg.

Gemiddelde prijs: tussen de 120 en 700 euro per m²

Corian

Corian is een materiaal dat oorspronkelijk werd gebruikt in een industriële setting. Het heeft als groot voordeel dat de afwerking naadloos is, wat vooral bij een keukeneiland vaak wordt toegepast. Bovendien is het een duurzaam, hygiënisch en onderhoudsvriendelijk materiaal. Corian is echter niet bestand tegen hitte of krassen.

Gemiddelde prijs: 400 euro per m²