Inrichting
Elektrische toestellen

Televisie

Zit er ruis op jouw favoriete serie? Zie je Angelina Jolie en Brat Pitt niet langer in HD? Smijt dan eindelijk dat oude toestel buiten en maak plaats voor een nieuw model! Aan de hand van deze handige informatie vind je ongetwijfeld het televisietoestel dat voldoet aan al jouw wensen.

televisie

Soorten

We kennen drie types van televisietoestellen afhankelijk van het soort beeldscherm dat wordt gebruikt.

Beeldbuistelevisie

Je kent ze wel: die grote bombastische bakken uit oma’s tijd. Hoe een beeldbuis-tv precies werkt, is heel erg ingewikkeld. We proberen het zo eenvoudig mogelijk voor jou uit te leggen. Een beeldbuis-tv werkt op basis van licht. Het licht wordt geproduceerd door elektronen. Die elektronen worden vervolgens via een ‘elektronenkanon’ op het beeldscherm geschoten. Zo ontstaan er miljoenen lichtpunten op je scherm. Op die manier wordt het beeld op jouw scherm gevormd.

Lcd-televisie

In tegenstelling tot de beeldbuistelevisie werkt een lcd-televisie niet op basis van licht. Tenminste, ze creëert niet zelf het licht. Een lcd-televisie manipuleert namelijk het licht van de omgeving. Dit doet ze aan de hand van pixels. De pixels bestaan uit kristallen die het mogelijk maken om door middel van elektrische spanning het licht uit de omgeving te verdraaien. Het beeld wordt geprojecteerd op het beeldscherm via een lichtbron achteraan het scherm.

Plasmatelevisie

Een plasmatelevisie werkt, zoals de naam het zelf zegt, op basis van plasma. Plasma is een toestand waarbij kleine cellen gevuld met gas elektrisch geladen worden. Wanneer je jouw tv-scherm aanzet, zullen de gascellen in jouw plasmascherm energie opnemen. Kenmerkend aan plasma is, dat wanneer het energie opneemt, er een bepaalde kleur ontstaat. Zo ontstaat het beeld op jouw scherm.

Voor- en nadelen

Een beeldbuistelevisie wordt niet vaak meer geproduceerd. De technologie is verouderd en bovendien neemt het heel wat plek in op jouw televisiekast. Daarom bespreken we enkel de voor- en nadelen van een lcd en plasmatelevisie.

Een plasmascherm gaat gemiddeld langer mee dan een lcd-televisie. Dit komt omdat de lichtbron in een lcd-tv makkelijker kan verslijten. Bij grotere lcd-televisies zijn er vaak meerdere lichtbronnen, die onregelmatig kunnen gaan slijten. Zo ontstaan er vaker onregelmatigheden in je scherm. Bij een plasma-tv heb je dit probleem natuurlijk niet, omdat er niet gewerkt wordt met een lichtbron achterin het scherm. Plasmaschermen hebben ook een betere beeldschermkwaliteit. Toch moet dit de laatste jaren flink genuanceerd worden. De lcd-schermen beginnen meer en meer te concurreren met de plasmatv wat de beeldkwaliteit betreft. Een nadeel van een plasma-televisie is dat het doorgaans veel groter is dan een lcd-televisies. Dit maakt een plasma-tv minder praktisch.

Wat het verbruik betreft zal een lcd-scherm meer verbruiken dan een plasmascherm, omdat het stroomverbruik van de lichtbron continu hetzelfde blijft, ongeacht naar wat je kijkt. Bij een plasma-tv kan dit verschillen, naargelang het soort beeld dat wordt bekeken. Toch zien we ook hier dat lcd-televisies steeds zuiniger worden. Er is nog amper een verschil te merken in energieverbruik.