Grondwerken
Graafwerken

Zo krijg je je kelder waterdicht

Als je ergens in huis last hebt van vochtproblemen, is het meestal de kelder. Logisch, door de ondergrondse ligging is het de vochtigste ruimte. Tijdens de bouw van je woning moet het euvel eigenlijk al voorkomen worden, maar dat valt al eens tegen. Zeker als je een oudere woonst hebt. Gelukkig valt de kelder ook nog droog te krijgen zonder alles opnieuw aan te leggen.

De voorbereiding
Voor je iets onderneemt, wacht je best tot de kelder al een tijdje droog staat. Let ook op waar het vocht precies vandaan komt. Dan kan je die plaats goed aanpakken. Of ga je gewoon heel de kelder een waterdicht laagje geven? Zorg in elk geval dat de wanden en vloer proper zijn voor je producten begint uit te smeren. Gebruik ook geen producten met kalk in, die begeven het als ze nat worden.

De muren
Start met elke barst en scheur in de muren te plomberen met vulmiddel. Ga daar dan rijkelijk over met waterdichte pleister. Nog een tweede (en zelfs derde) laag van die pleister kan geen kwaad, voor het geval de eerste ingekrompen is. Neem ook zeker de voeg tussen de vloer en de muren mee, daar houdt zich vaak vocht op.

De vloer
Afhankelijk van de staat van de vloer, gebruik je een ander product.

  • Is de vloer altijd droog? Behandel het dan met polyeruthaancoating.
  • Is de vloer regelmatig vochtig? Gebruik dan ook het vulmiddel en de waterdichte pleister. Waterglas is ook een optie.

Smeer eerst een laag primer op de vloer voor je het product aanbrengt. Laat zo’n 24 uur drogen.

De materialen
Natuurlijk zijn er nog heel wat andere producten mogelijk dan onze suggesties. Veel hangt ook af van het materiaal waar je muren en vloer uit gemaakt zijn. Check dus zeker in de doe-het-zelfzaak wat best is voor jouw kelder. Vergeet ook niet de gebruiksaanwijzing door te nemen.