Lift
Een lift zien we vaak terugkomen in een appartementsgebouw of op een werkplaats. Maar ook de huislift zit de laatste jaren in de lift (haha). Naast dat dit van pas kan komen in een woning met minder mobiele mensen, kan dit ook van pas komen voor zware zaken te vervoeren of omdat dit gewoon gemakkelijk is.
Soorten
- Met schacht: Er zijn enkele modellen op de markt met een liftschacht. Dit is eigenlijk de verticale zuil waardoor de lift zich kan bewegen. De schacht kan gemaakt zijn uit beton of kan zelfdragend zijn. Ook een halfopen schacht behoort tot de opties.
- Zonder schacht: Een eenvoudige lift hoeft geen schacht te hebben. Je moet er wel rekening mee houden dat dit soort lift slechts 1 verdieping aankan.
- Voor rolstoelgebruikers: Een lift wordt vaak geïnstalleerd voor rolstoelgebruikers. Hier dien je voldoende ruimte te voorzien, zeker wanneer er nog eens een begeleider in de lift moet. Een andere optie is gebruik maken van een traplift.
Prijs
Een huislift zal vaak goedkoper zijn dan een personenlift. Dit omdat een huislift veel minder stops moet maken. In een appartementsgebouw zal je al snel 5 verdiepingen hebben terwijl je in een woning meestal maar over 2 verdiepen beschikt. Uiteraard zal de kostprijs van je lift bepaalt worden door nog een aantal factoren zoals het type aandrijving, het aantal te vervoeren personen, de soort lift, eventuele extra opties, etc.
Je kan voor een standaard model (2 personen) rekenen op 1200 euro. Interessant om te weten is dat de overheid voorziet in verschillende subsidie- en premieregelingen voor het laten aanpassen van je woning. Het plaatsen van een lift behoort hiertoe. De gemeenten hebben ook enkele premies waarvoor je best bij jouw gemeente langsgaat. Voor mensen met een beperking kan je terugvallen op het VAPH en mensen die wonen in Vlaams-Brabant kunnen eventueel op een provinciale premie rekenen.