Voorkom koude voeten met vloer- of kelderplafondisolatie.


Vloer- en kelderplafondisolatie uitgelegd!

Vloer- en kelderplafondisolatie is vaak niet het eerste waar aan wordt gedacht wanneer isolatie ter sprake komt. Toch kan via de vloer een hoop energie verloren gaan; ongeveer 15% van je opgewekte warmte ontsnapt via de vloeren.

Maar wat is vloerisolatie nu? Wat is het verschil met kelderplafondisolatie? Kan deze isolatie in een kruipkelder worden aangelegd? Zijn er premies beschikbaar voor deze isolatiewerken? 

Onzekerheden waarbij wij jou helpen!

Wat is vloer- en kelderplafond isolatie?

Vloer- en kelderplafondisolatie hebben eigenlijk hetzelfde effect, namelijk energiebesparing en een warmere vloer om op te lopen. Ze werken tevens via hetzelfde principe; een isolatielaag houdt de warmte in je huis en de koude van je kelder of de grond buiten. Je zal ook ondervinden dat je minder last hebt van vochtproblemen na het plaatsen van vloer- of kelderplafondisolatie. 

content image

Wat is het verschil?


Vloerisolatie isoleert de vloer langs de bovenkant. Hiervoor moet er echter breekwerk gebeuren. De huidige afwerking wordt verwijderd, waarna de isolatie wordt aangebracht. Ten laatste wordt er dan een nieuwe vloerafwerking geplaatst net onder het oppervlakte van de vloer. Het is ook mogelijk om op de huidige afwerking een isolatielaag te plaatsen en daarboven op komt dan nog eens een nieuwe afwerking. Dit neemt echter veel ruimte in aangezien dit de vloer aanzienlijk verhoogt.

Je kan ook je kelderplafond isoleren. In tegenstelling tot vloerisolatie, komt hier geen breekwerk aan te pas. Er zijn twee methoden voor handen, isolatie van het plafond of de bodem. Er wordt vaak voor het isoleren van het plafond gekozen als er een volwassen man in de ruimte past, anders gaat men voor de bodem. Als je een kruipkelder wil isoleren, moet je er rekening mee houden dat deze minstens 50 cm hoog moet zijn. 

Soorten isolatiematerialen

content image

Isolatieplaten

Isolatieplaten worden verder opgedeeld naargelang het gebruikte materiaal. De meest gebruikte soorten zijn PIR, PUR en EPS. Het voordeel is dat deze erg goed isoleren, maar daar staat tegenover dat ze enkel geplaatst kunnen worden op een stevige vloeropbouw.

content image

Gespoten PUR

Isoleren met gespoten PUR is duurder maar heeft een hoop voordelen. Het aanbrengen ervan gaat enorm snel en de afsluiting is naadloos aangezien alle kleine spleten en gaten makkelijk gevuld raken.  Bovendien zorgt PUR schuim voor een hoge druksterkte.

content image

Isolerende chape

Isolerende chape, of isolatiebeton, is minder thermisch isolerend dan andere materialen. Je kan dit dus best combineren met een tweede isolatiemateriaal. Voor isolatiebeton is er echter weinig ruimte nodig onder de vloer. Ook biedt het een hoge drukbelasting


Premies en bonussen

 Premie van je netbeheerder

Voor vloer- en kelderisolatie met een eindfactuur in 2018 bedraagt de premie €6 per m2  geïsoleerde oppervlakte. 

 Totaalrenovatiebonus

Vanaf 3 investeringen in energiebesparende maatregelen heb je recht op € 1.250 en bij 7 investeringen op maar liefst  € 4.750 totaalrenovatiebonus

 Verlaagd BTW-tarief

Wanneer je woning ouder is dan 10 jaar, heb je recht op een verlaagd BTW-tarief en betaal je slechts 6% in plaats van 21% BTW.

content image

Genoeg van koude voeten en een te hoge energiefactuur? Laat je vloer of kelderplafond isoleren!

De eerste stap? Nagaan of je best voor vloer- of kelderplafondisolatie kan kiezen. Contacteer ons voor een eerste advies, een offerte of een onderzoek van je kelder.

Onze experts zullen je de beste opties aanbieden.

content image
arrow down arrow down arrow down