Na-isolatie van jouw spouwmuren is de snelste, eenvoudigste en meest rendabele methode om jouw woning te isoleren.

Spouwmuurisolatie uitgelegd!

We denken voornamelijk tijdens de wintermaanden aan het nut van isolatie. Maar ook in de zomermaanden doet goede isolatie zijn werk. Zo zorgt het ervoor dat je 's nachts niet puffend door de warmte wakker ligt, maar kan genieten van een verkwikkende nachtrust. Bovendien hoef je geen geld uit te geven aan ventilatie of airco. 

Maar wat is spouwmuurisolatie nu precies? Heeft mijn woning wel een spouw? Ook al heb ik een spouw, komt deze  wel in aanmerking voor spouwmuurisolatie? Welke premies helpen mij de investering te bekostigen? 

Vele vragen, wij geven antwoord! 

Wat is spouwmuurisolatie? 

Een spouwmuur is een (gevel)muur bestaande uit twee muren, een buiten- en een binnenmuur. Tussen beide muren bevindt zich een open ruimte tussen de 3 en de 11 cm (of nog meer) breed. Deze open ruimte noemt men de spouw. Spouwmuurisolatie is dus niets anders dan het isoleren van de spouw, de open ruimte tussen uw buiten- en uw binnenmuur.

content image

Komt mijn spouw in aanmerking voor isolatie? 

Is jouw woning gebouwd tussen de jaren ’30 en ’90 van vorige eeuw? Dan is de kans groot dat jouw woning een of meerdere spouwmuren heeft. Waarschijnlijk zijn ze nog niet geïsoleerd, of niet volledig geïsoleerd. In dat geval komt jou spouw in aanmerking voor spouwmuurisolatie. Oude gebouwen van voor 1920 hebben geen spouwmuren.

Hoe weet je zeker of jouw woning spouwmuren heeft? Meet de dikte van jouw buitenmuur. Als die smaller is dan 25 cm, dan heeft de muur hoogstwaarschijnlijk geen open tussenruimte of spouw. 

Extra voorwaarden om in aanmerking te komen: 

  • De spouw moet minstens 5 cm breed zijn.

  • De buitengevelmuur mag niet teveel regen en vocht doorlaten. Is dit wel het geval, dan moet je de buitenmuur eerst laten herstellen of een regendichte bekleding laten aanbrengen.

  • De buitengevelmuur moet vorstbestendig zijn. Anders moet je de de nodige ingrepen doen om hem vorstbestendig te maken. Geschilderde muren komen ook in aanmerking voor spouwmuurisolatie als de gevelmuur vorstbestendig is.

  • Het voegwerk moet nog in orde zijn en mag geen scheurtjes vertonen. Is dat wel het geval, dan moet je eerst het voegwerk laten herstellen of vernieuwen.

  • Als jouw woning bepleisterd is, moet de buitenbepleistering van goede kwaliteit zijn en mag ze geen scheuren vertonen. Anders moet je eerst de bepleistering laten herstellen of vernieuwen.

  • Het binnenklimaat mag niet te vochtig zijn.

  • Heb je vochtplekken in huis? Dan moet je eerst de oorzaak ervan vinden en oplossen alvorens de spouw te laten isoleren.

  • De open ruimte of spouw tussen de muren moet helemaal vrij zijn. Er mogen zich geen puinresten of mortelbaarden in de spouw bevinden.

Je kan zelf een oppervlakkige controle van jouw spouwmuren uitvoeren. Maar voor een grondig onderzoek vraagt u best raad aan onze experts. Voor elke spouwmuurisolatie voeren we eerst een grondig (endoscopisch) onderzoek uit om na te gaan of jouw woning in aanmerking komt voor spouwmuurisolatie. 

Soorten isolatiematerialen

content image

Glaswol

De meeste mensen kennen glaswol onder de vorm van isolatierollen die gebruikt worden voor dakisolatie. In het geval van spouwmuren wordt er gebruik gemaakt van glaswol in de vorm van vlokken. Het voordeel van glaswol is dat het relatief goedkoop is en een hoge isolatiewaarde heeft. Bovendien is het ook brandveilig.

content image

Steenwol

Steenwol kan je vergelijken met glaswol, maar met een iets lagere isolatiewaarde. Een voordeel is dan weer dat steenwol ook geluidswerend is. Qua prijs/kwaliteit valt steenwol jammer genoeg iets duurder uit. Door zijn natuurlijke aard trekt het ook gemakkelijker ongedierte aan.

content image

PUR Schuim

PUR Schuim is vochtwerend, heeft een goede prijs/kwaliteitserhouding en vult in tegenstelling tot andere materialen moeiteloos het kleinste kiertje. Een nadeel van PUR schuim is dat het moeilijk te recycleren is. Bovendien bevat het stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid.

content image

EPS Parels

Deze witte, zilvergrijze of zwarte polystyreen korrels scoren qua geluidsisolatie en brandveiligheid iets lager dan glas- en steenwol. Ook in het geval van afdichting van kieren is EPS minder geschikt. Daar staat wél tegenover dat EPS parels een stuk milieuvriendelijker zijn en vochtregulerend werken. Het risico op vochtproblemen neemt hierdoor aanzienlijk af.

Premies en bonussen


Premie van je netbeheerder

Voor spouwmuurisolatiewerken met een eindfactuur in 2018 bedraagt de premie €5 per m2  geïsoleerde oppervlakte. 

Verbeteringspremie

Als uw woning minstens 25 jaar oud is, maak je aanspraak op een verbeteringspremie ter waarde van € 1500. 

Totaalrenovatiebonus

Vanaf 3 investeringen heb je recht op € 1.250 en bij 7 investeringen op maar liefst  € 4.750 totaalrenovatiebonus

Verlaagd BTW-tarief

Wanneer je woning ouder is dan 10 jaar, heb je recht op een verlaagd BTW-tarief en betaal je slechts 6% in plaats van 21% BTW. Bovendien krijg je deze 6% terugbetaald als je de spouwmuurisolatie laat uitvoeren door één van onze leveranciers.

content image

Jouw woning heeft spouwmuren en je wil graag jouw warmtecomfort verhogen en je energiefactuur omlaag halen? Kies dan voor spouwmuurisolatie.

De eerste stap? Nagaan of jouw spouwmuren inderdaad in aanmerking komen voor spouwmuurisolatie. Contacteer ons  voor een eerste advies, een offerte of een onderzoek van jouw spouwmuren.

Onze experts zullen nagaan of jouw woning in aanmerking komt voor spouwmuurisolatie.

content image
arrow down