Vanaf volgend jaar is dakisolatie verplicht in alle Vlaamse woningen. Voldoet jouw woning al aan de nieuwe norm? 

Dak- en zoldervloerisolatie uitgelegd!

In de koudste maanden van het jaar kan je 30% van je warmte verliezen door een niet-geïsoleerd dak. Maar ook in de zomer zal de koelte weten te ontsnappen terwijl de warmte een weg naar binnen zal vinden. Bij veel woningen werd hier tot nu toe niks aan gedaan, maar tegen volgend jaar ben je verplicht een minimum (0,75 m²​​​​​​​K/W) aan dakisolatie te hebben of je woning kan onbewoonbaar worden verklaard. Er is echter nog veel onduidelijkheid rond dak- en zoldervloerisolatie. 

Wat zijn dak- en zoldervloerisolatie nu precies? Hoe ben ik in orde voor de nieuwe dakisolatienorm van 2020? Welke premies helpen mij de investering te bekostigen? 

Vele vragen, wij geven antwoord!

Wat zijn dak- en zoldervloerisolatie?

Dakisolatie kan worden opgedeeld in isolatie van hellende en platte daken. Bij beide is het van belang om na te kijken of er een onderdak aanwezig is. Als dit niet het geval is, zal je namelijk meer last hebben van de weersomstandigheden na het aanbrengen van isolatie. Afhankelijk van je dak, zal je andere isolatiematerialen gebruiken. Je kan zowel langs binnen als langs buiten dakisolatie aanbrengen. 

Als je de ruimte onder je dak niet actief als leefruimte gebruikt, zal zoldervloerisolatie volstaan. Hier gaat  het bijvoorbeeld over opbergkamers. 

content image

Hoe ben ik in orde voor de dakisolatienorm?

Elk Vlaams dak komt in aanmerking voor dak- of zoldervloerisolatie. Woningen gebouwd na 1 januari 2006 voldoen meestal al aan de nieuwe norm van dakisolatie. Is je woning echter voor 1 januari 2006 gebouwd, dan ga je best even na of je voldoet aan de minimumnorm van 0,75m²K/W (ongeveer 3 à 4cm). In het geval van een onbewoonde zolder geldt zoldervloerisolatie ook als dakisolatie. 

Kamers en daken kleiner dan 2m² zijn vrijgesteld van de verplichte norm. Appartementen, studio's, e.d. vallen wel onder de norm! Bij appartementen is het zo dat als het dak niet aan de isolatienorm voldoet, het hele gebouw (en dus elk appartement) hier strafpunten voor krijgt. 

Als je woning niet comform is met de nieuwe norm, zal je strafpunten krijgen. Vanaf 2020 kan je meteen 15 strafpunten krijgen, wat ertoe leidt dat je woning in aanmerking komt voor een ongeschiktverklaring. Dan mag de woning niet langer bewoond of verhuurd worden. 

Soorten isolatiematerialen

content image

Minerale wol

Er zijn twee soorten minerale wol: glas- en rotswol. Glaswol is één van de meest gebruikte isolatiematerialen en wordt vooral gebruikt in rollen voor dak- en zoldervloerisolatie. Het grote voordeel van minerale wol is dat deze niet brandbaar, relatief goedkoop en geluidsdempend is. Rotswol valt net iets duurder uit dan glaswol. 

content image

Isolatieplaten

Isolatieplaten kunnen uit verschillende materialen zijn gemaakt. Zo heb je o.a. EPS (piepschuim), XPS en PUR platen. Isolatieplaten hebben over het algemeen goede tot erg goede isolatiewaarden. De voordelen zijn afhankelijk van het gebruikte materiaal, maar omvatten o.a. brandveiligheid en ongevoeligheid voor vocht

content image

Isolatieschuim

Met isolatieschuim kan je snel isoleren. Het wordt ook wel eens spuitisolatie genoemd aangezien je met een spray de gaten vult, waarna het schuim gaat uitzetten. Het grote voordeel hier is dan natuurlijk dat alle (verborgen) spleten en kieren ook gevuld zijn. Door de goede isolatie is isolatieschuim wat duurder dan glaswol. 

content image

Milieuvriendelijke isolatie

Als je milieuvriendelijk wil isoleren, heb je ook enkele opties. Zo kan je gaan isoleren met schapenwol, houtwol, papiervlokken, kurk of hennep. Ook hier verschillen de prijzen en voordelen naargelang het materiaal. Je zal wel merken dat ecologische toepassingen vaak duurder uitvallen. Deze isolatie-materialen zijn wel brandveilig

Premies en bonussen

Premie van je netbeheerder

Voor dak- en zoldervloerisolatie bedraagt de premie 4 euro per . 

Renovatiepremie

Deze premie is van toepassing op vier soorten renovatiewerken; dakwerken, buitenschrijnwerk, bouwschil en technische installaties. Ze bedraagt 20% van het factuurbedrag, met een maximum van 2.500 euro per categorie 

✔ Totaalrenovatiebonus

Vanaf 3 investeringen heb je recht op € 1.250 en bij 7 investeringen op maar liefst  € 4.750 totaalrenovatiebonus. 

✔ Verlaagd BTW-tarief

Wanneer je woning ouder is dan 10 jaar, heb je recht op een verlaagd BTW-tarief en betaal je slechts 6% in plaats van 21% BTW. 

content image

Jouw woning voldoet nog niet aan de dakisolatienorm van 2020 en je wil hier graag verandering in brengen en tevens je energiefactuur naar omlaag halen? Kies dan voor dak- of zoldervloerisolatie. 

De eerste stap? Te weten komen hoeveel dakisolatie nu werkelijk kost natuurlijk. Contacteer ons voor een eerste advies, gratis offertes en een goede expertise. 

content image
arrow down