Ruwbouw
Gevelbekleding

Crepi

Crepi, ook wel gevelbepleistering genoemd, is een veel gebruikt materiaal bij de afwerking van de buitengevel. Crepi is een soort sierpleister, beschermt je woning en laat deze er als nieuw uitzien. Je hebt keuze uit meer dan 400 verschillende kleuren, waardoor er voor elk wat wils is. Daarna is het onderhoud van crepi minimaal.

Opbouw

Vooraleer men de crepi aanbrengt op de muur, zal men eerst een wapeningsnet plaatsen. Dit net werkt eventuele scheuren en barsten weg. Soms zullen er meerdere wapeningsnetten nodig zijn om alle scheuren en barsten te kunnen voorkomen. Ook isolatieplaten worden in deze fase aangebracht op de gevel.

Nadien brengt men de pleister aan op de manier die het beste geschikt is. Voor minerale pleister gebeurt dit in 1 laag van ca. 15 mm, bij kunsthars zullen er drie lagen nodig zijn.

Soorten

Er zijn twee soorten crepi die veel gebruikt worden.

Kunsthars of siliconen

De kunsthars in deze pleister maakt het geheel elastischer en makkelijk aan te brengen op eender elke ondergrond. Het is erg bruikbaar omdat het bestand is tegen krassen, putten, scheuren, barsten, vocht en vuil.

Mineralen

Minerale crepi is natuurlijk van aard en bestaat uit zand, kalk en cement. Het is minder bestand tegen vuil, vocht en hun gevolgen maar is wel dampopen. Deze bepleistering wordt aangebracht in veel dikkere lagen en is er geschikt voor het wegwerken van grotere oneffenheden.

grijze muur

Onderhoud

Zoals elke andere gevelbekleding, wordt ook crepi vuil. Gelukkig is het zeer makkelijk in onderhoud. Door het af te spoelen met een tuinslang, kan al een groot verschil gemaakt worden. Een andere optie is om ervoor te kiezen de pleisterlaag te voorzien van een transparante grondeerlaag. Zo wordt de gevelbedekking 100% waterafstotend en zal het minder snel vuil aantrekken.

Om te voorkomen dat er regenwater langs de geven naar beneden loopt, zijn volgende aspecten belangrijk:

Raam- en deurdorpels moeten voldoende uitsteken, zo’n 4 à 5cm. Ze kunnen ook voorzien worden van een stootrand of afdruipsleuf.

Dakranden moeten voldoende uitsteken, zo’n 5cm.

Luchtkokers en ventilatieroosters moeten voldoende uitsteken of voorzien worden van een kap.

Wees aandachtig voor optrekkend vocht of spatten aan de onderkant van de gevel. Een gevelplint kan hier bescherming bieden.

Voordelen

Gebruik maken van crepi spaart veel tijd en werk uit. Het materiaal is immers zeer licht en wordt rechtstreeks op de muur aangebracht. Zo moet er bijvoorbeeld geen extra brede fundering worden voorzien.

Ook is het zeer effectief in combinatie met isolatie. Je kunt eenvoudig van buitenaf isoleren en verliest geen kostbare ruimte hiermee. Zo kunnen er ook geen koudebruggen optreden.

De gevel is beter beschermd tegen weersinvloeden. Ook doorslaand vocht op de binnenmuren zal niet meer voorkomen.

Werken met crepi zorgt voor een waardetoename van de woning. Indien je de woning in de toekomst wenst te verkopen, kan je een hogere verkoopprijs vragen. Het is dus een investering die op termijn zeker wordt terugverdiend.

Nadelen

Gevelbepleistering is slecht voor het milieu. Zowel bij het aanbrengen als achteraf kunnen er schadelijke stukken kunststof in het grondwater terechtkomen wanneer ze in contact komen met regenwater. Ook het productieproces voor kunsthars laat afvalstoffen achter.

Prijs

Gemiddeld betaal je voor crepi tussen 100-140 euro. De variant in kunsthars zal in praktijk duurder zijn dan de natuurlijke mineralenpleister.

oranje gebouw