Met buitenmuurisolatie vang je twee vliegen in een klap: je energierekening gaat omlaag én je woning krijgt een frisse, nieuwe look. 

Buitenmuurisolatie uitgelegd! 

Via niet geïsoleerde muren gaat al snel 20% van de warmte in je woning verloren. Maar ook het omgekeerde zal voorkomen; tijdens de zomermaanden zal je woning snel opwarmen en koelte zal weten te ontsnappen als de muren onvoldoende geïsoleerd zijn. 

Maar wat is buitenmuurisolatie nu precies? Wanneer kies je voor buitenmuurisolatie? Wat zijn de afwerkingsmogelijkheden? Zijn er premies om je te helpen met de investeringen?

Er zijn een hoop onduidelijkheden, wij helpen je hiermee.

Wat is buitenmuurisolatie?

Buitenmuurisolatie is het isoleren van je buitengevel. Meestal wordt hiervoor gekozen wanneer het niet mogelijk is om je spouwmuur te laten isoleren.

Bij het aanbrengen van buitenmuurisolatie wordt er over de huidige gevel een laag isolatiemateriaal aangebracht. Over deze isolatielaag wordt dan een nieuwe afwerking geplaatst, wat zorgt voor een nieuwe look van je gevel.

De afwerkingsmaterialen die voor handen zijn, zijn erg uitgebreid. We sommen hieronder de 3 meest gebruikte op. Je bent niet beperkt tot deze materialen, ook hout, baksteen, platen en andere afwerkingen zijn mogelijk. 


content image

Afwerkingsmaterialen

content image

Crépi

Gevelbepleistering, of crépi, is een vaak gekozen afwerking omdat het snel aan te brengen is en daarna minimaal te onderhouden. Ook is het een voordelige afwerking en licht in gewicht. Crépi is beschikbaar in een waaier aan kleuren, waardoor je voor een persoonlijke afwerking kan gaan. Een nadeel is dat dit er sneller vuil uit gaat zien dan andere materialen.

content image

Steenstrips

Een nieuwe buitenmuur in baksteen plaatsen over je isolatielaag is niet altijd praktisch. Met steenstrips kan je je woning toch de uitstraling van bakstenen geven zonder dat er veel ruimteverlies aan te pas komt. Ook steenstrips zijn snel geplaatst maar zij vallen duurder uit dan crépi. Houd er rekening mee dat beschadigingen aan de gevel eerst moeten worden aangepakt!

content image

Spuitkurk

Spuitkurk lijkt op crépi. Zo krijgt je woning een mooie look en vergt het weinig onderhoud. Ook is het snel aan te brengen en beschikbaar in veel kleuren. Daarnaast is het bestand tegen vocht en een 100% natuurlijk materiaal. Maar ook hier moeten beschadigingen aan de gevel eerst worden aangepakt en is het op zichzelf geen volwaardige isolatie

Premies en bonussen

Premie van je netbeheerder

Voor na-isolatie van een bestaande buitenmuur bedraagt de premie 15 euro per . 

Renovatiepremie

Deze premie is van toepassing op vier soorten renovatiewerken; dakwerken, buitenschrijnwerk, bouwschil en technische installaties. Ze bedraagt 20% van het factuurbedrag, met een maximum van 2.500 euro per categorie 

✔ Totaalrenovatiebonus

Vanaf 3 investeringen heb je recht op € 1.250 en bij 7 investeringen op maar liefst  € 4.750 totaalrenovatiebonus. 

✔ Verlaagd BTW-tarief

Wanneer je woning ouder is dan 10 jaar, heb je recht op een verlaagd BTW-tarief en betaal je slechts 6% in plaats van 21% BTW. 

content image

Wil je besparen op je energiefactuur en tegelijkertijd je woning een nieuwe uitstraling geven? Kies dan voor buitenmuurisolatie.


content image
arrow downarrow down