Luchtkwaliteitsmeting in Brussel zijn zorgwekkend

Groen en Ecolo deelden 192 meetbuisjes uit aan vrijwilligers om stikstofdioxide te meten.  

Na vier weken zijn de resultaten bekend, maar die zijn weining geruststellend. Bij ongeveer 20 procent van de meetpunten ligt de gemiddelde concentratie NO² boven de Europese norm van 40  µg/m³.

De aanwezigheid van groen brengt verluchting, maar we mogen het effect van parken niet overschatten.

Door het toenemende verkeer stijgt de plaatselijke blootstelling van de bevolking aan ongezonde lucht.

05 juni 2018

Duurzaam renoveren is voortaan goedkoper

Sinds 1 juni 2018 zijn de registratierechten voor wie een bestaande woning koopt als enige gezinswoning en die binnen de 5 jaar ingrijpend energetisch renoveert namelijk gedaald van 7% naar 6%.  De Vlaamse overheid betaalt voortaan 1% van de aankoopprijs terug als je investeert in het energiezuinig maken van de woning. 

BENOveren ('Beter rENOveren') is een investering in meer comfort, een lagere energiefactuur en een meerwaarde van je woning.

Bovenop de al bestaande premies en subsidies voor energiebesparende investeringen kwamen twee extra initiatieven: de totaalrenovatiebonus en de burenpremie.

De voorwaarde om de totaalrenovatiebonus  te verkijgen, is dat je binnen de vijf jaar minstens drie energiebesparende maatregelen combineert. De burenpremie verkijgen, kan door samen met 9 andere eigenaars eenzelfde BENOvatiemaatregel te nemen. 

05 juni 2018

Klimaatverandering, hoe ver staat ons land? 

Sinds de jaren 90 ondergaat onze aarde de impact van de voorturende toename van de uitstoot van broeikasgassen, waardoor de luchtkwaliteit achteruitgaat.

In 2015 spraken 200 landen via de Akkoorden van Parijs af om de  toename  van de temperaturen onder de drempel van 2°C te houden. 

België deed het niet slecht met een minimum in 2014, daarna stegen de broeikasgassen opnieuw.  Ons land zal de doelstelling van 15% minder uitstoot tegen 2020  misschien niet halen.

De doelstellingen voor 2030, die op Europees niveau zijn vastgelegd, verplichten België om zijn uitstoot met 35% te verlagen tegenover 2005.

We hebben energie-efficiëntere gebouwen nodig, die met een minimum aan verplaatsingen bereikbaar zijn.

30 mei 2018

5 tips tegen wateroverlast

1. Geen steen maar gras
Het verharde oppervlakte zorgt ervoor dat regenwater moeilijk in de grond wegzakt.

2. Vang regenwater op in een regenton
Met een regenton voorkom je dat je tuin alsnog overspoeld bij langdurige regenval.

3. Plat dak is groen dak
Maak een groen dak van sedumplantjes om water op te vangen.  Deze plantjes nemen water op, en kunnen tegen droogte.

4. Maak je kelder waterdicht
Water in de kelder komt meestal de kelder binnen door de muren of vloeren waarin barsten of gaten ontstaan na verloop van tijd.

5. Groene gevel
​​​​​​​Het regenwater loopt geleidelijk de grond in door de aarde van de geveltuin.

30 mei 2018

Innovatie voor een betere isolatie

EverUse heeft circulaire cellulose isolatiematten ontwikkelt. Isoleren met cellulose is niet nieuw, maar bestond niet in de vorm van matten. 

De naam EverUse geeft al aan dat weggooien verboden is.  Het materiaal van de matten bestaat uit ontinkt snijafval uit papier- en kartonindustrie. Deze grondstoffen blijven ze hergebruiken.

Een grote strook van cellulose gaat de oven in. Na dit proces wordt het materiaal in verschillende afmetingen gesneden. De standaardmaar is 1200 x 600 of 1200 x 500 mm in een dikte van 35 tot 80 mm.

Voordelen:

1. Laagfrequente geluiden
2. Vochtregulerend
     Het papier in de matten neemt vocht op, maar 
​​​​​​​     heeft een korte doorgtijd.

29 mei 2018

De juiste timing voor de aankoop van een eerste woonst

De volgende checklist helpt om te bepalen of u de huizenjacht voor geopend mag verklaren.

1. Wat is uw financiële situatie?

2. Hoe staan de rentevoeten?

3. Gaan de huizenprijzen nu nog zakken?

4. En wat met de impact van het nieuwe beschrijf?

Vanaf 1 juni betaalt u voortaan altijd 7% registratierechten/verkooprechten op de eerste woning. 

5. Je bouwt of verbouwt duurzaam?

Energieleningen bieden aantrekkelijke tarieven als je investeert in bijvoorbeeld dakisolatie of zonnepanelen. 

29 mei 2018

Aardgasvrije woning

Nederland heeft als doel dat alle woningen in 2050 aardgasvrij zijn.

Waarom?

De CO2 uitstoot vermindert door de woning op een duurzame manier van energie te voorzien.

Hoe?

Verwarmen kan op verschillende manieren, namelijk via een warmtepomp, elektrisch verwarmen of via een zonneboiler.

Kosten?

De kosten om je gasaansluiting af te sluiten liggen tussen de € 300 en € 700 afhankelijk van de netbeheerder.

​​​​​​​25 mei 2018

4 tips voor een efficiënte badkamerinrichting

1. Ingebouwde meubels

Ingebouwde meubels nemen minder plaats in en geven een moderne look aan de badkamer.

2. Grote tegels

Kleine tegels in een kleine badkamer zorgen ervoor dat de badkamer optisch nog kleiner gaat worden.

3. Transparantie

Een doorzichtige douchewand en lichte kleuren in een badkamer zorgen voor optisch meer ruimte.

4. Gebruik elke ruimte die je hebt

Plaats onder een schuin gedeelte een bad of kies om accessoires te plaatsen.

​​​​​​​​​​​​​​25 mei 2018

Waarom je de woning grondig moet verluchten

Vervuilde lucht heeft invloed op je conditie, maar geeft ook meer kans op infecties, je slaapt slechter en bent meer verkouden.

Zowel in de zomer als winter is het meer dan belangrijk om de lucht in je huis te zuiveren.  Je verlucht de slaapkamer het beste 15 minuten na het opstaan en dan nog eens 15 minuten voor het slapengaan.

Wanneer je de woning niet voldoende verlucht, kan een condensatie ontstaan zoals schimmelvorming, aantasting van de muren en een hoge luchtvochtigheid. Het is dus noodzakelijk om de lucht in je huis te zuiveren, zet af en toe een raam open.

​​​​​​​24 mei 2018

De opkomst van digitale energiemeters

Om de overgang naar een gedecentraliseerd energiesysteem te vergemakkelijken, word de digitale energiemeter geintroduceerd in Vlaanderen.  

In een gedecentraliseerd energiesysteem wekken huishoudens steeds meer hun eigen energie op.

De nieuwe meters dragen bij aan het besparen van energie.

Vanaf 2019 zullen er geen klassieke meter meer worden geplaatst en tegen het eind van 2022 moeten alle meters zijn vervangen door de digitale variant.

​​​​​​​23 mei 2018

Het mooiste huis van Vlaanderen

In Melle staat sinds afgelopen week  het mooiste huis van Vlaanderen.  De eigenaar, Patrick Vandenbroeck, liet het dak reinigen omwille van  het mos en de algen die zich vormden op  de dakbedekking. Mos en algen veroorzaken scheurtjes en lekken in het dak, doordat ze het dak doorlaatbaar maken.

De eerste stap in het proces was een voorbereidigsfase. Een biologisch mosdodend product werd aangebracht. Na twee weken inwerken, startte de uiteindelijke reiniging van het dak. Nadien werd er een preventieve anti-moslaag aangebracht.

De gratis dakanalyse toonde aan dat de dakpanen doorlaatbaar waren geworden.  Er werd een coatinglaag voorzien om het extra te  beschermen. 

​​​​​​​23 mei 2018

Wees attent op brandgevaarlijk isolatiemateriaal

Vaker worden stenen gebouwen geïsoleerd met kunststof materialen.  Het Verbond van Verzekeraars waarschuwt voor de brandbaarheid daarvan.  

Bij de Londense Grenfell-toren verspreidde de brand zich razendsnel via de gevel, doordat het gebouw recent gerenoveerd was met kunststof materiaal. 

Tegenwoordig worden gebouwen vaker van buitenaf geïsoleerd. Hoeveel kwetsbare gebouwen er zijn, is onbekend. 

Via de officële Europese SBI-test krijgen bouwmaterialen een brandklasse.  Binnen Europa wordt gewerkt aan een specifieke geveltest. 

23 mei 2018

Te weinig zonnepanelen op potentiële daken in Vlaanderen

Energieminister Bart Tommelein roept op om zonnepanelen te plaatsen. Tegen 2020 wil hij een vermogen van 3.700 megawatt opwekken in Vlaanderen. Dit is 6,5 procent van de potentiële daken dat moet benut worden. 

Momenteel heeft Vlaanderen een totaalvermogen van 2.500 (4,4%) megawatt, terwijl Vlaanderen tot 57.000 megawatt aankan. Helaas, leveren de zonne-installaties in Vlaanderen te weinig op.

De kost om zonnepanelen te installeren bedraagd gemiddeld 5.500 euro. Deze kost is in 8 jaar terugverdient. Bovendien leveren de zonnepanelen nadien tot 19.000 euro opbrengst op. 

22 mei 2018

Twee opties om een energielening of te sluiten voor het plaatsen van zonnepanelen

De eerste optie is een goedkope energielening bij een aantal banken. De regionale spaarbank CPH leent je een krediet vanaf 1,49%.  Belfius (1,55%) en KBC (1,59%) bieden deze formules ook aan.

Een gratis energielening afsluiten via de overheid is een twee optie. Hierbij is een geïsoleerde woning met dubbele beglazing verplicht. De rente bij de deze energielening bedraagt 2%, behalve voor eigenaars die een woning verhuren via een sociaal verhuurkantoor. 

15 mei 2018

Vandaag staat stookolie op zijn hoogste peil van het jaar

Vanaf vandaag betaal je voor stookolie 0,7001 euro per liter.  Voor 2.000 liter betaal je  1.355 euro, terwijl de kostprijs vorig jaar 1.087,60 euro per 2.000 liter bedraagde.  De prijs is ongeveer met een kwart toegenomen.

De prijsverhoging speelt in het nadeel bij 1,7 miljoen Belgische gezinnen.  Deze gezinnen draaien hun centrale verwarming op stookolie. Om de energiekosten te minimaliseren, verbeter je best de isolatie van uw woning.

15 mei 2018

De voordelen van een goed geïsoleerde woning bij het verkopen of verhuren

Wanneer een huis te koop of te huur  staat, zijn energielabels sinds 1 januari 2015 verplicht.  Onderzoekers van de Universiteit  van Tilburg onderzochten de invloed van energielabels op woningen.

Het onderzoek toont aan dat het energielabel de prijskorting en de verkooptijd van jouw woning sterk beïnvloeden.  

Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt.  Een A-label wordt gegeven aan de energiezuinigste huizen.  De minst zuinige woningen krijgen een G-label.

Een A- en B-label leveren 6.300 euro extra op bij verkoop.  Woningen met een F- en G-label leveren bijna 13.000 euro minder dan gemiddeld op.

Een woning met A-label is 48 dagen sneller verkocht dan gemiddeld, terwijl bij een G-label de verkoop 52 dagen langer duurt.

09 mei 2018


Gent rust stadsgebouwen met uit met zonnepanelen

Op 4 verschillende manieren wil Gent zijn burgers aansporen tot het plaatsen van zonnepanelen. De stad zal de plaatsing van zonnepanelen op 7 stadsgebouwen financieren. De groene stroom die teveel wordt geproduceerd, wordt geplaats op het net.

Vervolgens stelt de stad 2 daken ter beschikking voor derden. Die konden zich kandidaat stellen voor het plaatsen van zonnepanelen. Gedurende 15 jaar zal de stad betalen voor de elektriciteit die men verbruikt.

Er wordt ook gewerkt met ESCO via Eandis. Het bedrijf zal investeren in energiebesparende maatregelen en groen energie in 14 stadgebouwen. Met de besparing worden de installaties betaald.

Tenslotte stelt de stad 7 daken ter beschikking voor het plaatsen van zonnepanelen via burgerparticipatie. De stad betaald een vergoeding voor het verbruik van de opgewekte energie aan de partners.

08 mei 2018​​​​​​​

Protestactie: sluiting kerncentrale van Doel

Het lek in de kerncentrale in Doel zorgt voor een protestactie in Brussel geleid  door Evert Weys, raadslid in Bergen op Zoom. De datum van de protestactie is nog niet bekend. Weys spoort zoveel mogelijk mensen aan om daar een manifest  aan te bieden. 

Er waren al eerder gebreken vastgesteld aan de kerncentrale.  Volgens het raadslid is de situatie ondraagelijk.  Het is de enige kerncentrale in de wereld die in zo'n dichtbevolkt gebied staat.

Europa  moet de kerncentrale sluiten, maar ook voor een oplossing zorgen. Europa krijgt de taak toegewezen van het raadslid om te helpen bij het ontwikkelen van nieuwe energiebronnen.

​​​​​​​07 mei 2018

Energieneutrale betonwoning

Concrete House  bouwde een energieneutrale betonwoning in het Vlaams-Brabantse Herent.

Betonbouw, een snelle bouwmethode zonder zorgen over design en ruimtegevoel.  De woning is kant-en-klaar in zes maanden.  Er worden twee maanden geteld  voor ruwbouw  en vier maanden voor afwerking.

De betonwoning werd uitgerust met verschillende technieken van hernieuwbare energie zoals een warmtepomp, zonneboiler en zonnepanelen.

Dit maakt de woning zelfvoorzienend tijdens piekmomenten.  De energiefactuur van nul euro is het resultaat van deze investeringen.

De maandelijkse kost van  34 euro voor de bijdrage aan het energiefonds en prosumententarief is de enige factuur omtrent energie.

​​​​​​​07 mei 2018

Voor 1 januari 2024 moet asbest van de daken

Het land staat vol daken bedekt met asbest, een sterk en niet kapot te krijgen materiaal.  Het materiaal is sinds 1993 verboden, omdat de vezels longkanker kunnen veroorzaken. De vezels komen vrij door de bederving van het materiaal.

De overheid beslist dat het asbest van de daken moet zijn voor 1 januari 2024.  De kosten voor het weghalen van asbest lopen uiteen van 8 euro tot 50 euro per vierkante meter.  Daarbij geldt: hoe groter de oppervlakte, hoe lager de kosten per vierkante meter.

04 mei 2018

Gasloze en energieneutrale woningen

In het Nederlandse Soest ondergingen zeventig huurwoningen  een duurzame renovatie. De bewoners  genieten alvast van het toegenomen comfort.

Achter de huizen is een energiemodule geplaatst waarin de zuinige installaties zitten. Nieuwe geïsoleerde gevels  werden geplaatst tegen de bestaande gevels. En over het bestaande dak is een geïsoleerd dak met zonnepanelen aangebracht.  De woningen zien er als nieuwbouw uit.

Een goed geïsoleerde woning is niet alleen warmer in de winter, maar zorgt ook voor een frisse woonst in de zomer. De huizen wekken over een jaar net zoveel energie op als ze gebruiken.  Dit proces wordt ook wel "nul op de meter" (NOM) genoemd.

03 mei 2018

Lek in kernreactor Doel 1 

Vorige week ontdekte uitbater Engie Electrabel een lek in kernreactor Doel 1. Bij het lek kwam ongecontroleerd water vrij.  Een noodtank ving het lichtradioactieve water op.

Nucleair controleagentschap FANC schaalde de situatie in als een niveau 0,  een 'onregelmatigheid zonder gevolgen voor de nucleaire veiligheid'. 

De 11 maart-beweging voerde actie om van Antwerpen een "kernenergievrije gemeente" te maken. De actie was al eerder gepland voor aanvang van de gemeenteraad.  Het recente lek is een aanvulling bij hun argumenten voor kernuitstap.

De beweging is een samenwerkingsverband tussen milieu-organisaties en individuen dat werd opgericht naar aanleiding van de kernramp in Fukushima.

03 mei 2018